Tricktips tack!

När man är inne på hundsidor såsom vovve.net och liknande så läser man om människor som är så duktiga med sina hundar. De tränar aguility, spår, sök, lydnad, freestyle, rallylydnad osv, och självklart känner man sig hopplöst värdelös och inaktiv med sin hund. MEN! Då slår det mig, Ester kan ju faktiskt en hel del, och för att göra mig själv glad så tänkte jag skriva ner allt här. Hoppas på en lång lista. :)

"Sitt" - "Sätt dig ner"
"Ligg" - "Lägg dig ner"
"Vänta" (hon kan vänta hur länge som helst om hon väntar sig ett "sök" eller "varsågod")
"Stanna" (fast det funkar inte helt perfekt, hon liksom saktar in istället, som för att vänta in mig)
"Gå inte ut/in"
"Vacker tass" (höger tass)
"Andra tassen" (vänster tass)
Godis på nosen, även med lång väntan.
"Spela död"
"Rulla" (fast måste utgå från liggande)
"1, 2, 3" (då lägger hon sig ner, används när hon inte gör som jag säger)
"Sitt fint"
"Snurra" (åt höger)
"Vänster"(snurr åt vänster)
"Vilken hand?" (markering med tassen på min godisgömma i handen, fast inte alltid på rätt hand dock. haha)
"Skall"
"Kryp" 
"Hopp" (då hoppar hon över närmsta sak hon tror att jag menar, hinder eller ben)
"Genom" (eller "under", mellan ben eller under uträckt ben)
"Sick sack" (mellan benen, ut och in, som sicksack)
"Sätt dig i korgen"
"Hoppa upp"
"Hoppa ner"
"Titta på mig"
"Bil, Ester, det kommer en bil." (då lyssnar hon direkt på mig och kommer direkt när jag ropar "kom" utan att tveka) 
"Fot" (hon kan det om man påminner emellanåt)
"Gå fint" (går i lugnt tempo)
"Var är pinnen?" (kan vara allt från pinnar till leksaker, det hon lekte med senast)
"Var är bollen?" (alltid en boll, av något slag, vilken som helst hon hittar)
"Sök"
"Vaaar är Ester?" (med en handduk över huvudet, och så kastar hon av den när man säger kommandot)
"Lägg dig under bordet"
"Inte dit" (när hon är på väg mot ett dike jag inte vill att hon ska gå i, eller om hon är på väg åt fel håll)
"Dansa!" (funkar bara med godis uppe i luften, då dansar hon runt den på två tassar) 
"Varsågod"
"Sitt kvar"
"Ligg kvar"
Fånga godisar i luften, som en målvakt typ.
"Nu kommer pappa!" (då skäller hon inte, utan blir bara gladsprallig)
"Är JOSEF hemma?" (vid promenad skyndar hon sig hem och vet direkt vem hon ska söka efter)
"Tyst!" (men bara vid övning efter "skall", i andra fall kan hon inte låta bli)
"Gå IN" 
"Gå UT"
"Vad sa jag till dig?" (om hon tvekar när jag gett ett kommando, då fullföljer hon det när jag säger de orden)
"Inte" 
"Nej"
"Loss"
"Släpp pinnen"
"Kom"
"Hit"
"Ester" :) 
"Kissa, gå och kissa"
"Bada" (antingen hopp ner i diket eller sjön, eller uppför trappan in i badrummet)
Be om tillåtelse (ögonkontakt), alltid innan mat eller om man har en godis som man håller upp. 
Och dubbelkommandon, som "snurra och spela död" eller "snurra och snurra"

Jag tror att jag fått med det mesta som jag litar på att hon förstår.. finns säkert några fler saker som man inte tänker på att man säger, men som hon lystrar till. Det roliga är att 4åriga Emilia kan ge henne åtminstone hälften av alla kommando, (de utan "r" i sig.. hehe) och Ester gör allt hon säger för en godisbit. Har du godis så spelar det ingen roll vem som kommenderar. 

Har ni fler tips på saker jag ska öva in? Något roligt trick? Vad gör ER hund? 

Om ni vill veta hur jag gjort för att öva in de trick Ester kan så är det bara att fråga! Jag delar gärna med mig!
Nya trick - glad duo. :)

För några inlägg sedan skrev jag att vi hade som projekt att öva in kommandon som "snurra" och "backa". Det förstnämnda kan Ester perfekt, det lärde hon sig och utförde felfritt efter en vecka. Att backa däremot har varit en annan femma, hon förstår att hon ska backa, men det är svårt att få henne att inte sätta sig ner efter tre fyra steg. Vi fortsätter öva på detta, det ska ju vara roligt, och inte intjatning med andra ord. Hon har dock ögonkontakt med mig hela tiden och vill verkligen vara mig till lags, jag övar nog in övningen på fel sätt bara.
DÄREMOT, för nu har jag verkligen blivit sugen på att lära in fler kommandon då jag såg hur snabbt hon lärde sig snurra. (backakommandot kan ju bli fel om JAG lär fel, så jag pausar den träningen ett tag), så har jag även testat "vänster". När hon snurrar så snurrar hon ALLTID åt höger, för det är det håll jag visade henne från början. När jag nu säger "vänster" så snurrar hon åt vänster istället. Vi började öva lite smått förra veckan, lite då och då, som typ uppvisningar för mamma för att visa att hon fattat grejen liiite iaf, tills nu då hon kan kommandot perfekt. Dessutom kan jag göra även de kommandona som dubbelkommando. "Snurra och vänster!", då hon snurrar halvt varv åt höger och sen tillbaka åt vänster. Jag har haft en helg med jobb 13 timmar både lördagen och söndag, och halva dagen på fredagen, så Ester hade inte träffat mig på tre dagar nästan när jag kom hem i söndagskväll. Och direkt tänkte jag se om vänsterkommandot fortfarande satt, vilket det gjorde! En lycklig Emmy och en lycklig Ester. :)

De säger att när hunden är 3 år får man ut lönen för mödan, och det stämmer verkligen. Jag har Ester lös, fot t.o.m, och hon lyder 95% av tiden. Det är underbart, jag börjar ju nästan lita på min hund. :) (vad gäller lydnad, hennes psyke i övrigt litar jag redan på, det har blivit testat alldeles för många ggr för att det skulle vara någon dold aggressivitet i henne)

Vi jobbar vidare, och cyklar en del. Vi båda behöver få upp vår kondition, och få bort lite kärlekshandtag, och det är så roligt att cykla med en lyssnande och alert Ester intill. Cesar Millan sa i något program att hundar är lättare att styra i springande tempo, vilket jag faktiskt håller med om. Jag styr Ester med ljud, och hon reagerar direkt och förstår vad jag vill. Ett tips till er, cykla med er hund! Öva först in att inte dra, genom att (i mitt fall med Ester) stanna varje gång hunden drar, så att det faktiskt blir ett ryck, för det får hunden att tänka efter vad den gjorde för fel. Det räckte med tre ryck innan Ester förstod grejen med att springa intill cykeln och inte framför. Och är du uppe i fart och det vore livsfarligt att plötsligt stanna så styr med rösten, använd s- och t-ljud, korrigerande.
Berätta hur det gick om ni testar detta. :)

Sen har hon lärt sig ett nytt trick, "vilken hand?", som går ut på att markera vilken hand man gömt en godis i. Hon markerar med en tass på rätt hand och får direkt godisen. Nikkis matte Angela testade detta på Ester, vilket funkade efter tre eller fyra gånger, vilket gjorde mig mycket paff. Jag trodde inte att hon skulle fatta markera-grejen, men det gick! DOCK har hon resten av dagen markerat fel hand alldeles för många ggr för att jag ska lita på att hon fattar lukta-grejen. Hon markerar innan hon tänkt efter, och det blir ju fel då. Men hon markerar iaf! Det är viktigast för mig, att se att hon förstod att hon ska visa med tassen vad hon vill. Då kan man börja med fler tankeövningar som går ut på att markera, roligt! Tack, Angela, för detta trick-tips!

Valpar i magen? :)

Då kan jag med glädje säga att det hjälpte att vänta en vecka, Ester har idag "hängt" med Tickson. :)

Vi får se om några veckor om det blir några valpar av det, de fullgjorde endast en parning även denna gång. Dock hängde de faktiskt längre än förra gången, vi missade säkert även en stund då vi inte upptäckte dem direkt. Pappa utbrast där vi satt och drack te: "Emmy! De hänger ihop!" "VA?! Gör de?! HURRA!"

Det gick till som så här:
Ester träffar Tickson, hon blir helt till sig av denna vackra gestalt och börjar genast locka till lek, medan han hela tiden undersöker hennes bak. Där hon kissar där går Tickson för att nosa och nosa och nosa och slicka. (ja, han SLICKAR faktiskt på kissfläcken) De kutar runt en stund, Ester verkar inte alls intresserad av att vika svansen åt sidan, det såg ut att bli lika misslyckat som i söndags. Vi suckar, försöker hålla Ester lite så att Tickson kan fjäska in sig, och visst ser det ut som att Ester tillåter det mer än förra gången, men ändock vill hon bara leka. De leker och leker, tumlar runt och kutar och ligger och flåsar och gör allt möjligt romantiskt tillsammans, förutom att just para sig. Då börjar Ester rida på Tickson, och Elsa (Ticksons matte) utbrister att det är ju ett tecken på att hon är villig, och vi tittar glada på för att se om han fattar detta. Hennes svans åker MYCKET tydligt HELT åt sidan, precis som förra gången, sådär onaturligt mycket åt sidan, och hon står helt stilla och låter honom slicka och nosa och till slut hoppa upp för att rida henne. Förra gången lät hon honom inte rida, hon bara lekte vidare och sprang undan och så blev det någon slags lek som gick ut på att akta baken. Men nu uppmuntrade hon honom, trots hans korta försök till att "fastna" eller "hänga" som man säger i hundbegreppsvärlden. Han försöker och försöker, men fastnar inte och ger upp alldeles för fort. Står där flåsande och börjar lukta runt istället, och Ester står undrande kvar, varför fortsatte han inte? Vi börjar ge upp hoppet, kanske att han helt enkelt inte orkar just idag? Ester börjar bli lite smått frustrerad, hon fortsätter att rida och busa med honom och inbjuda till parning, men hans försök är alldeles för korta för att resultera i en hängning. Så, vi frågar Elsa om han inte kan ta och vila inomhus och istället ta ut Simson för att se om denne erfarne hane kan få det gjort. Absolut, säger Elsa, och hämtar Simson, som direkt, trots sin stelhet, skyndar sig fram till Ester och visar mycket tydligt att han tycker om lukten från hennes bak. Han är dock gammal, och börjar jucka vid sidan av henne, och hon backar undan honom och vill inte riktigt låta honom komma upp. Han försöker och försöker, men varje gång han faktiskt lyckas komma upp så gnäller Ester till och springer undan. Vi ger det några försök till, för att se om Ester kanske bara behöver lite mer fjäsk från hans sida, men ger till slut upp. Ester vill inte ha Simson, och Simson verkar alldeles för flåsig för att kunna fullfölja en parning. Vi släpper in Simson igen, och direkt kommer Tickson ut och Ester blir MYCKET glad. De börjar leka runt igen, och fortsätter parningsförsöken. Vid detta laget har vi tröttnat på att stå och titta, och Elsas mamma bjuder in på en kopp te och smörgåstårta som blivit över efter ett tidigare kalas. Uppgivet går vi in, sätter oss, börjar prata. Ester blev undrande över vart vi tog vägen, hon ställer sig vid dörren och står där. Jag ser genom ett litet fönster intill dörren att hon står där, och Tickson står intill och försöker få henne till lek. Efter fyra kontrollkollningar från min sida ger Ester upp (hon har inte vetat om att jag kollat på henne) och springer iväg med Tickson igen. Det var då, några minuter senare, som pappa utbrast "Emmy! De hänger ihop!" och vi springer alla fram till fönstret och ser dem i "krabbställningen", då de står rumpa mot rumpa. I minst tio min stod de så, tills det blev färdigt och de släppte varandra. De såg så ynkliga ut, kunde ju inte komma loss. Och när de väl kom loss så nosade Ester sig i rumpan, sen på Tickson och sen kutade hon mot dörren med glädjesprång. Jag öppnade och mötte henne och fick höra riktiga glädjegny! Det var precis som att hon ville berätta för mig vad som hänt, att nu var det gjort! Hon var alldeles till sig, kunde inte sitta stilla alls, gned sig mot oss och snurrade runt och runt och tungan hängde ut och munnen var som ett stort leende. Jag grattade henne och uppmuntrade henne att springa tillbaka till Tickson, och direkt gjorde hon det, tog som ett segervarv runt honom för att sen springa tillbaka till oss. Och till pappa som då kommit ut även han för att höra hennes glada gnälltjut. :) Ester är kär.

Tänk att det kunde vara så ändå, att hon valde just Tickson framför Simson? Hon föredrog Ticksons personlighet framför Simsons. Det var Tickson som var värd henne, så romantiskt ändå!

Vi träffade även Ticksons syster, Zenta, som var på besök. Hon var mycket mindre än Ester, och halvt långhårig. Både mamma och jag var överens efteråt om att det inte gjorde så mycket om Ticksons korthårighet. Han har ett skönare temperament än Simson, är mer social och tillgiven och uppmärksam på allt runtomkring, och dessutom är det ju snyggast med antingen HELT korthårig eller HELT långhårig. Annars kan ju pälsen stå hur som helst, och ja... eller ja, visst vore det lite charmigt, men jag var ändå nöjd med Tickson som pappa. Esters val, och hon har smak! Han är ju jättesnygg!

Jag fick visa upp hennes konster för Elsas familj, så nu tror även de att jag lagt ner massa tid på att träna Ester. Ju fler som tror att Ester är en lydig hund, desto bättre. Haha.

För er som vill ha bilder från parningen så tog jag fyra dåliga bilder, men som ändå visar hur en hundparning går till, med juckande till hängning. Det är så osexigt som det kan bli, därför kan jag med att visa upp bilderna. Men i respekt mot Ticksons familj, som kanske inte riktigt tyckte att såna bilder borde läggas upp så där hur som helst, så lägger jag inte upp dem här på bloggen. Be om bilder och ni ska få bilder. :)