Vid tågstationen.. Igen

Jahapp, tanken var att gå ut med Einar i snön och mysa med pulkaåkande och umgåsande. Men vart hamnar vi? Einar drar mig i handen och vill absolut absolut gå en "promenad" ner mot parkeringen, och fortsätta gå, väldigt nöjd och pratandes hela vägen med ett stadigt tag om min hand, tills vi hamnar där jag misstänkte att vi skulle hamna: 


Tågstationen såklart! Einar strålar av duktighet och skyndar fram för att trycka på hissknappen, och väl uppe och sen över bron ser vi ett tåg komma och Einar börjar springa samtidigt som han pratar ord som låter som om vi måste skynda oss. Jag får verkligen stoppa honom och försöka säga att vi ju inte ska åka med det tåget (och inget annat tåg heller). ;) 

Tågstationen är verkligen Einars absoluta favoritställe! Om han någon gång skulle rymma i framtiden så är det troligtvis där han skulle hamna, så det är nog bäst att jag snart lär honom trafikvett! Hu för om något skulle hända på vägen dit! Det är bara någon kilometer dit, om ens det, men gatorna är många! Man skulle bott på landet... :) 

Nybakat


Wow! Det blev precis lika gott som mammas! Det måste ju betyda att... receptet stämde? Coolt! Så otroligt luftigt och gott och segt! Mums! 

Recept från Annas kokbok nedan, dock räckte det gott med 13 min i vår ugn. Vill man så kan man strö över sesamfrön eller vallmofrön istället för mjöl när du hällt upp degen på bakbordet. Det gör mamma. Men det glömde jag. ;) 

INGREDIENSER

 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 1 dl mjölk (3%)
 • 25 g jäst (1/2 paket)
 • 2 tsk salt
 • 1 msk honung
 • 12 1/2 dl vetemjöl eller tar du 1 1/2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl som jag gjorde när jag bakade det senast
 • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen

SÅ HÄR GÖR DU!

 • Börja ditt bak med att mäta upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet.
 • Nu arbetar du snabbt ihop den lösa degen. När du känner dig klar med detta så strör du ca 2 msk vetemjöl över degen, täcker bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
 • Under tiden som degen jäser så värmer du upp din ugn till 240-250 grader och förser två plåtar med bakplåtspapper, alternativt smörjer dem.
 • Nu är det dags att stjälpa upp degen på bakbordet men innan du gör det så strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bordet så att degen inte klibbar fast. När du fått ut degen ur bunken så ska du inte knåda den. De bubblor som blivit till i degen under jäsningen ska nämligen vara kvar. Istället strör du ytterligare lite vetemjöl över degen och plattar lite försiktigt ut det med handen. Men, som sagt, knåda och kläm inte degen för mycket.
 • När du plattat ut degen så skär du snabbt degen i 6-7 cm smala remsor med hjälp av en degskrapa. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar lite på snedden. Det är ingen idé att du försöker få dina bitar likadana så försök inte ens. Huvudsaken är att de får ungefär samma storlek. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna.
 • Nu är det dags att grädda dessa fantastiska bröd. Det ska göras så snart du fått upp dem på plåtarna, en plåt i taget och i mitten av ugnen. Passa bröden så att de inte blir övergräddade. Ungefär 17 minuter, beroende på ugn! 
 • När de är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna. Eftersom det ska vara lite skorpa på ytan så ska du inte lägga på någon bakduk.

Bröd på gång

Jag fick en assistent av mor och far i julklapp, en äldre Kenwood som dock knappt varit använd! Det ingick både köttkvarn och mixer, förutom det vanliga vispandet och degandet! Så nu har jag satt igång min första egen-assistent-bröddeg! 


Det blir "Det fantastiska brödet" ur Annas kokbok. Mitt absoluta favoritbröd som mamma bakar titt som tätt! Barndomsbröd. :) hoppas jag får det lika gott!