Matdags


Valparna får mat fyra ggr om dagen, i form av uppblött valpfoder. När jag har hällt upp maten i skålarna så sätter jag till valparna vid skålarna i en viss ordning, av anledning att vissa äter fortare än andra. De svartbruna äter ganska jämt fort, det vill säga lagom fort. Men Citodon och Cello äter som tokar, speciellt Cello. När det nästförsta valpen ätit upp har även Cello ätit upp sin mat, fastän han fick sin mat sist. Och han vill alltid äta mer, så jag får vara uppmärksam så att han inte direkt söker upp grannens matskål. Den token.

Skulle valparna få äta så mycket som de skulle vilja så skulle de växa för fort, så jag får vara hård i hjärtat och inte falla för att ge mer mat. Snart kommer jag dock att öka fodermängden, valparna blir tyngre och tyngre, och det kommer att glädja valparnas hjärtan! :) Och magar. :)

Citodon

Här kan ni se vad jag menade med att Citodon har vit svanstipp och vita tassar. :) Kul ju, att en "vit" valp har extra vita tecken. Dock skulle han på registreringspappret kallas för "gul", för det fick Ester heta när hon var valp, fastän jag skulle kalla henne för en vit hund.


Citodon är den enda av våra "vita" valpar som haft så mycket vita tecken. Jag vet att Bamyl, numera Maico, har en vit fläck på huvudet, men det syntes inte på honom som valp utan märktes när han blev vuxen. Ska bli intressant att se hur Citodon ser ut som vuxen. Han kommer att se unik ut! :)

Torrfoderkulor

Jag tänker introducera torrfoder för valparna, i torr version, bara för att vänja dem vid att man kan ha tuggmotstånd. Jag tänker dock inte byta ut utblött mot torrt, utan snarare ha det blandat, så att jag säkert vet att de får i sig vatten som de ska.

Det är lustigt det där med vattnet. Jag har haft en vattenskål inne hos valparna och en vattenskål ute i valphagen, men valparna har aldrig varit särskilt intresserade av att dricka av vattnet utan har snarare snubblat över skålen och mest tyckt den vara ivägen.

Men så ställde jag ut Esters vattenskål, hennes rostfria skål, och förde en valp dit. Vips började den lapa vatten, och alla valpar jag förde mot skålen började lapa i sig vatten. Om än inte mycket så åtminstone så att jag registrerade att de faktiskt tyckte om det.

Jag sökte upp på internet om det där med att ge valpar torrt torrfoder, och en del tyckte att man kunde ge torrfoder uppblandat med bara vatten så att valpen dricker samtidigt som den äter. Men jag tänker nog lita till min instinkt att inte göra det sådär drastiskt, några foderkulor får nog räcka och så får jag se hur det går. Så har jag ju gjort tidigare.

Dock tog jag med en liten skål med torrfoderkulor ut i valphagen för att introducera foderkultuggandet för dem. Cyklopatra blev helt tokig, hon följde mig och foderskålen hack i häl, men resten av valparna var mest upptagna med att brottas i sandlådan. Dem fick jag stoppa in en foderkula i munnen på direkt, tills alla till slut förstod vinken att jag faktiskt hade fler. Dessa fler strödde jag ut på marken och så fick valparna knapra bäst de ville. De fick nog i sig cirka 10 små små foderkulor var, och det uppskattades mycket! Så nu vet jag att foderkulorna i maten inte kommer att spottas ut i ren konstighetschock. :)